Dit is de DG WIKI van Vertex Dangerous Goods Services & consultancy. Vind hier de antwoorden op onze veelgebruikte termen.

Veelgestelde vragen over Droogijs

Veelgestelde vragen over Droogijs

Veelgestelde vragen

Wij helpen je graag met het beantwoorden van je vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Alles wat je moet weten over droogijs

Bij Vertex Dangerous Goods Services werken wij elke dag met droogijs. Het is een zeer gebruiksvriendelijke en veelzijdig product dat gebruikt kan worden voor verschillende toepassingen. Of je nu zoekt naar een manier om producten te koelen of koel te houden of snelen eenvoudige  rookeffecten wilt creëren. Omdat wij regelmatig vragen ontvangen over droogijs en de verschillende toepassingen van dit product, hebben wij deze pagina gemaakt. Op deze pagina beantwoorden wij alle veelgestelde vragen over droogijs. Staat jouw vraag er niet tussen of wil je direct droogijs kopen? Neem dan contact op met VertexDG!

Droogijs is feitelijk koolstofdioxide (gekoeld koolzuur - CO2) in vast vorm.

Bij onjuist gebruik is droogijs gevaarlijk!. Doordat het een temperatuur van -79°C heeft kan het bij aanraking met de blote huid brandwonden veroorzaken. 

Daarnaast verdrijft droogijs de zuurstof bij verdamping. Bij het inademen van de rook van droogijs (koolstofdioxide) in NIET-geventileerde ruimtes kan dit voor problemen zorgen.

Droogijs heeft een temperatuur van -79 oC.

Koolstofdioxide.

Droogijs wordt voornamelijk gebruikt als koelmiddel voor o.a. bederfelijke producten (zoals b.v. voor vliegtuigmaaltijden voor passagiers)

Droogijs wordt ook toegepast voor het creëren van mist- en rookeffecten (bij events) of het reinigen van gevels (als alternatief voor zandstralen).

Droogijs smelt niet, maar verdampt.  (in de natuurkunde noemen we dit sublimeren). Kortgezegd gaat het van vaste vorm direct over in damp. Het voordeel is dat je geen restproduct cq. rotzooi overhoudt zoals bij het smelten van ijs, waar water als restproduct overblijft. Wel moet rekening gehouden worden met de gevaren van droogijs.

Bij onjuist gebruik kan het brandwonden veroorzaken of gebrek aan zuurstof met ernstige gevolgen.

  • Pellets / Korrels 
  • Plakken (verpakt en onverpakt)
  • Blokken

Afhankelijk van de toepassing kan je de geschikte vorm bij Vertex Dangerous Goods Services bestellen.

Naast de gevaren waar je rekening mee moet houden in de verwerking van droogijs  is het belangrijk dat droogijs wordt verpakt in een verpakking die kan ventileren (anders krijg je drukopbouw in de verpakking en kan deze (ont)ploffen of scheuren/breken) en het is raadzaam dat de verpakking isolerend werkt. Dit laatste om te voorkomen dat het droogijs te snel verdampt. Hiervoor adviseren wij een polystyreen verpakking.

Bij een niet goed geïsoleerde verpakking verdampt het droogijs sneller dan bij een goed geïsoleerde verpakking.

Ook de vorm van droogijs is van invloed, pellets/korrels verdampen sneller omdat het verdampingsoppervlak van 1 kg pellets/korrels in verhouding groter is dan bij een blok van 1 kg. En als laatste speelt natuurlijk ook de buitentemperatuur een rol. In de zomer zal droogijs dan ook sneller verdampen dan in de winter

  • Koelen 
  • Het creeeren van nevel en rookeffecten
  • Het koelhouden van producten die gekoeld moeten blijven tijdens transport
  • Als alternatief voor zandstralen

De houdbaarheid van droogijs is afhankelijk van welke variant gebruik wordt gemaakt. Bijvoorbeeld de 20 kg droogijs is ca. 2 dagen te bewaren en grotere boxen droogijs tot ca. 5 dagen.

Bewaar droogijs, in een goed geventileerde ruimte (niet in de vriezer) en houdt de geïsoleerde box gesloten.

Droogijs bewaar je in een goed geventileerde ruimte.

Wie verkoopt droogijs?

Vertex Dangerous Goods Services verkoopt droogijs in verschillende vormen (pellets, korrels, blok)